Alleen voor de echte fans!

Ajax

Ajax’s onverwachte route naar Europa: Feyenoord als bondgenoot?

ajax

Ajax stond onverwachts vroegtijdig aan de zijlijn van het bekertoernooi. Een scenario dat menig fan en voetbalkenner niet zag aankomen. Toch is er voor de Amsterdamse club een sprankje hoop te midden van deze onverwachte tegenslag. Het spel om Europese tickets belooft namelijk nog voldoende spanning en sensatie.

De verdeling van de Europese tickets is een complexe dans waarbij de top van de Eredivisie zich rechtstreeks plaatst voor de crème de la crème van het Europese voetbal de vernieuwde Champions League. De eerste twee teams mogen direct aanschuiven bij het hoofdtoernooi terwijl de nummer drie een kans krijgt via de derde kwalificatieronde. De vierde plek biedt een entree tot de Europa League en de vijfde tot en met achtste plekken duiken in een spannende strijd voor een ticket naar de Conference League.

Maar waarom zou Ajax nog met een schuin oog naar het bekertoernooi kijken, vraag je je af? Wel de winnaar van de beker bemachtigt namelijk een felbegeerde plek in de hoofdfase van de Europa League. En hier wordt het interessant. Stel je voor Feyenoord, de aartsrivaal van Ajax weet de beker te winnen en eindigt tevens op minimaal de derde plaats in de competitie. Deze combinatie van resultaten zou de hele ticketverdeling op zijn kop kunnen zetten.

In dat geval schuift het ticket voor de bekerwinnaar door naar de nummer vier van de competitie. Dit zou betekenen dat Ajax, ondanks hun vroegtijdige exit uit het bekertoernooi toch nog kan profiteren. De Amsterdammers zouden zich dan kwalificeren voor de tweede kwalificatieronde van de Europa League een scenario dat smaakt naar zoete ironie gezien hun huidige positie.

Het lot van Ajax lijkt dus, op een bizarre wijze verbonden te blijven met het bekertoernooi. Terwijl de supporters misschien nog steeds de wonden likken van de uitschakeling, biedt de complexiteit van de Europese ticketverdeling een onverwachte wending in het seizoen.